You are here: Home » Informatief » Gezond eten » Gezond eten: de basis

Gezond eten: de basis

Gezond eten. Wat houdt het nu eigenlijk allemaal in? Deze perceptie ligt helaas voor iedereen anders. De ene dieetgoeroe beweert dat je geen koolhydraten moet eten en de ander bant vetten weer uit. Deze feiten zijn dan vaak weer onderbouwd met pseudowetenschappelijke argumenten of daadwerkelijk gepubliceerde wetenschappelijke studies, alleen in een kleinschalig tijdschrift dat bijna alles publiceert. Dit verklaart waarom er zoveel tegenstrijdige gezondheidsadviezen bestaan en verspreidt worden door de media.

bron: gezondafvallen.nl

De waarheid ligt in de wetenschappelijke bevindingen die meerdere malen dezelfde conclusies onderbouwen door verschillende onderzoeken en met veel deelnemers. Hieruit komt bijvoorbeeld dat je niets kunt uitbannen uit je eetpatroon. Je lichaam heeft zowel koolhydraten (suikers), eiwitten en vet nodig. Het zijn de brandstoffen voor het lichaam, samen met vitamine en mineralen. Deze kennis blaast bijna elk dieet (en goeroe) uit het water! Nu begrijp ik dat je geen zin en tijd hebt om al die onderzoeken te gaan lezen en uit te gaan pluizen of ze nu de waarheid spreken of niet. Gelukkig hoeft dat ook niet, dat zal ik namelijk voor je doen! Daarnaast zullen er regelmatig goede boeken langskomen op Cup of Green met betrouwbare informatie die je kunt lezen, waardoor je je kennis wat kunt vergroten.

koolhydraatrijke-voeding

bron: gezondafvallen.nl

Enkele basistips:

  • Gezonde producten, die je lichaam voeden en niet alleen vullen, komen van moeder natuur en blijven dichtbij hun natuurlijke staat. Een appel van de boom is niet hetzelfde als een appel in een appeltaart. Hier zijn uitzonderingen op, omdat een appeltaart ook gezond gemaakt kan worden. (hierover later meer)
  • Gezonde producten bevatten geen kunstmatige smaak of kleurstoffen.
  • Gezonde producten gaan schimmelen of achteruit omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten.
  • Gezonde producten hebben geen gekke ingrediënten lijsten waarbij de helft niet te lezen is.
  • Gezonde producten bevatten geen toegevoegde
  • suikers of zoetstoffen. Suiker wordt gewonnen uit meervoudige koolhydraten (hierover later meer) niet uit suikerklontjes of andere toegevoegde producten.

Kortom, als het niet vliegt, rent, springt, groeit of bloeit is het waarschijnlijk niet goed voor je!

bron: gezondafvallen.nl

Nu moet je niet te enthousiast worden en direct alles omgooien, want dan is het moeilijk om vol te houden. Regelmatig zal er een kleine update komen met wat je het best kunt aanpassen in je eetpatroon of levensstijl zodat je langzaamaan gezond eet en ook volhoudt. Natuurlijk is dit voor iedereen persoonlijk en wat bij de een wel werkt, hoeft niet te werken bij de ander. Pas het dus aan op je eigen lichaam en leven zodat het niet voelt als een dieet maar een (prettige) verandering.

Het kost ongeveer een maand om ergens aan te wennen dus raak niet meteen ontmoedigd als het niet direct lukt. Accepteer dat je een foutje maakte en ga direct door. Denk niet; “Ik heb het toch al verpest vandaag dus nu kan ik beter wachten tot morgen.” Deze instelling zorgt er namelijk voor dat je jezelf toelaat om op te geven voor die dag. Gezond eten of eigenlijk elke verandering wordt grotendeels bepaald in je hersenen. De mindset is dus net zo belangrijk als het werkelijke doen. Negatief denken maakt cortisol aan, cortisol wordt vervolgens weer opgeslagen als vet. Dus positief denken helpt daadwerkelijk bij het afvallen!

Als jij ook graag gezonder wilt eten, fitter door het leven gaan en een positievere kijk hebben op alles, dan moet je vooral deze updates volgen. Het is in kleine behapbare stukje zodat het niet te snel gaat en ook jij het goed kunt volhouden. En heb je toch nog een extra handje hulp nodig? Stuur dan even een bericht naar een van mijn social media kanalen of email en dan help ik je verder!

Liefs,
Nikki

Volgende update: Waarom suikers de vijand zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *